onsdag 23 mars 2011

Kvinnor i styrelsen stärker aktiekurs

Under dagen läste jag en intressanta artikel av Marianne Björklund om att bolag med kvinnor i styrelsen har klarat sig bättre under finanskrisen. Tyvärr framgår det inte tydligt varför det har gått bättre utöver att Annika Andersson kommenterar att mindre och blandade styrelser fungerar bättre.

Så varför är det på detta sättet?

Förmodligen ligger en stor grund i genusrollerna. Dessa påbörjas redan på BB där barnet får en blå eller en rosa mössa beroende på vilket fysiskt kön denne är född till. Även om en förälder beslutar att försöka uppfostra sitt barn utanför könsramarna är det svårt eftersom föräldrarna inte är den enda sociala kontakten barn har. Och de borde inte vara det heller. Men den sociala kontakten med andra barn och vuxna innebär att barn får en uppfattning om hur man skall bete sig och bli bemött utifrån hur den fysiska kroppen ser ut.

Kvinnor och män skiljs på redan som barn och därmed upplever dessa olika saker. Är det då särskilt underligt att en styrelse, med blandade kön, klarar sig bättre än en där majoriteten består av personer med ungefär samma uppfattning och upplevelser?

Jag menar inte att alla män är på ett sätt och att alla kvinnor är på ett annat utan att vårt samhälle skapar ramar för hur vi blir bemötta vilket formar oss till de vi är. Om det inte vore på detta sätt hade det inte funnit några typiska ”feminina drag” eller ”maskulina drag” utan enbart personligheter.

I dagens samhälle skiljs kvinnor och män åt vilket leder till olika erfarenheter. Att en blandad styrelse fungerar bättre är därmed inte särskilt underligt eftersom man kan få ett större perspektiv på det sättet.

Artikeln kan ni läsa här nedan:  

Kvinnor i styrelsen stärker aktiekurs


 
Foto: Alamy


Fler kvinnor i bolagsstyrelserna påverkar företagens ekonomiska utveckling positivt. Färre ledamöter och fler oberoende ledamöter är också viktiga för framgång, visar en internationell studie.

Börsbolag som riktar in sig på en mindre styrelse med en större andel kvinnor i har allt att vinna, enligt en internationell studie som advokatbyrån Eversheds gjort. 241 bolag världen runt har granskats från oktober 2007 till december 2009.

Enligt undersökningen har aktiekursen gått bättre för de bolag som hade fler kvinnor i styrelsen under den finansiella krisen. Det gäller i alla branscher, men särskilt banksektorn.
Men resultatet tycks inte vara något styrelseledamöterna själva märkt särskilt mycket. Av de 50 som har intervjuats säger bara hälften att de är positiva till att aktivt agera för att få fler kvinnor i styrelserna.

Annika Andersson, ansvarig för ägarfrågor på Fjärde AP-fonden och med i flera valberedningar, tycker dock att resultaten är ganska självklara.
– Det är inte så revolutionerande att mindre och blandade grupper fungerar bättre. Det är några saker vi strävar efter i vårt arbete. Sedan är det viktigt att hitta personer som passar för styrelsen i det enskilda företaget, säger hon.
De undersökta företagen hade i snitt 12,7 procent kvinnliga styrelseledamöter. I Sverige är siffran högre, bland börsnoterade företag är andelen kvinnor drygt 22 procent.
Bara en av de intervjuade var positiv till att kvotera in kvinnor, såsom Norge gör.
Inte heller Annika Andersson tycker att det är någon bra idé.
– Nej, jag tror att vi kommer att lösa den här frågan i alla fall. I Sverige har ändå kvinnoandelen ökat de senaste åren.

Att det går i sakta mak förklarar hon med att omsättningen i styrelserna är ganska liten. Dessutom sitter än så länge färre kvinnor på ledande positioner i företagen.
Undersökningen visar också att mindre styrelser fungerar bättre än stora. De stora styrelserna visade sig ha flera ledamöter som ansågs ha "relevant branscherfarenhet" men inte så många oberoende ledamöter. Det senare visar sig viktigare än det förra.

Små styrelser ger enligt undersökningen aktivare ledamöter som känner ett större ansvar, i större är det lättare att smita undan och klara sig utan förberedelser.
De intervjuade tyckte att den bästa storleken på en styrelse är elva ledamöter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar